RADIO WITLOOF

LUISTERT NU 24 OP 24 NAAR RADIO WITLOOF (BONHEUR), ons eigen piraten-radiostationneke.

Want we gaan voorbij aan geluid, chaque heure - RADIO WITLOOF (BONHEUR).

Dagelijkse programmatie

TOFFE plaatjes kunt gij aanvragen bij diverse uitzendingen door 'n maileke te sturen naar: radio@witloof.nl.


ZWART-WIT LOOF TV

De meest opmerkelijke bewegende beelden van België, elken' dag verse nieuwe herbewerking…

Terugblikken naar 2013 [deel I]: Abdicatie/Toespraak Troonafstand Koning Albert II

20.12.2013

Troonwisseling: Koning Albert II van België aan Koning Filip I van België [21 juli 2013]

De Avonturen van Kuifje - De Geheimzinnige Ster

19.12.2013

De geheimzinnige ster [L'Étoile mystérieuse] is het tiende album uit de reeks Kuifje-strips van de Belgische tekenaar Hergé.

Er bestaan twee versies van dit boek. De originele versie uit 1942 en een licht aangepaste versie uit 1954. De Nederlandse vertaling verscheen in 1947. In 1974 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling.

De geheimzinnige ster was het eerste album dat direct in kleur verscheen, in 1942, nadat het eerder in Le Soir, toen onder nazitoezicht, had gestaan. Het is één van de snelst getekende albums van Hergé. Het album werd afgewerkt in amper 7 maanden tijd.

Frank Galan - Waarom Kwam Jij In M'n Leven

19.12.2013

Vandaag verjaart: Frank Leo Juul Van Molle [Lede, 19 december 1960], Belgisch charmezanger. Zijn artiestennaam is Frank Galan. Hij is de broer van televisie presentator Herman Van Molle. Momenteel woont Frank Galan in Overpelt.

Zijn grote doorbraak kwam er in 1994, toen hij tweede werd in de Soundmixshow, toen hij Julio Iglesias imiteerde met het liedje Quiereme mucho. In 1997 scoorde Frank Galan zijn eerste Nr. 1 Hit in Vlaanderen. Het nummer Door veel van mij te houden' stond 6 weken op Nr. 1 in alle Vlaamse hitlijsten. In 2006 werd Frank verrassend de co-presentator van zijn broer Herman in de quiz "1 jaar gratis". Na zes afleveringen nam Katja Retsin, die op zwangerschapverlof was, de taak terug over. Dit was vooraf afgesproken en was niet omdat Frank niet zou voldoen zoals vele kijkers dachten.

Frank Galan nam duetten op met Dana Winner, Janet Mooney & Sandra Kim. Hij kent succes in België, Nederland en Duitsland. Frank Galan was de eerste Belgische artiest die Duitsland veroverde en sinds 2007 elk jaar wordt gecontracteerd voor de prestigieuze concerttournee "Traummelodien der Volksmusik". Meer dan 300 Duitse theaterconcerten staan op zijn naam en zijn Duitse song "Ave Maria" [eigen compositie] stond op de tweede plaats in de Duitse Hitparade [2008]. Frank Galan bracht in 2010 een album uit met de titel "Ich kenn' all deine heimlichen Träume". Op het album staan vooral schlagers en ballades. Frank Galan runt zijn bedrijf samen met zijn echtgenote Christel volledig zelf.

'Sport is levensbelangrijk voor mensen in een rolstoel.'

19.12.2013

Vandaag verjaart: Marc Herremans [Merksem, 19 december 1973], een van Belgisch bekendste triatleten. Hij nam deel aan verschillende Ironman wedstrijden. Sinds 2002 is hij verlamd en neemt hij in een rolstoel deel aan deze sport.

Benji De Ceulaer goals

19.12.2013

Vandaag verjaart: Benjamin ["Benji"] De Ceulaer [Genk, 19 december 1983], Belgisch betaald voetballer. Hij tekende in augustus 2012 een contract bij KRC Genk.

De helaasheid der dingen: interview met Gilda De Bal [Meetje]

19.12.2013

De helaasheid der dingen is de derde langspeelfilm van Felix van Groeningen. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst. Villanella interviewde Gilda De Bal die de rol van Meetje speelt.

Vandaag verjaart: Gilda De Bal [Mechelen, 19 december 1950], Vlaamse actrice.

Gilda De Bal studeerde drama aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en had les van Nand Buyl en Leo Dewals. Haar medeleerlingen waren Luk De Konink, Jaak Van Assche, Tessy Moerenhout, Luk van Mello, Chris Cauwenberghs, Josse De Pauw, Magda De Winter, Luc Springuel, Tuur De Weert en René Verreth.

Ze begon haar theaterloopbaan bij Koninklijke Vlaamse Schouwburg en speelde later voornamelijk bij Arca, vervolgens bij Blauwe Maandag Compagnie [onder regisseur Luk Perceval] en Het Toneelhuis. Met Oom Vanja stond ze vier seizoenen op de planken. Recenter acteerde ze ook in Mefisto for ever, Wolfskers en Atropa. Daarnaast stond ze ook nog op de planken bij Het Gezelschap Van De Witte Kraai, de KNS en NTGent. In maart 2013 ging de recentste productie met Gilda De Bal in première bij Het Toneelhuis: Romeo en Julia. In een regie van Mokhallad Rasem neemt ze er samen met haar echtgenoot Vic De Wachter de hoofdrol voor haar rekening.

In 2004 ontving zij de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol in het Nederlands theaterseizoen voor haar rol als Vanja's moeder in Oom Vanja naar Tsjechov. Deze productie van Het Toneelhuis werd geregisseerd door Luk Perceval.

Ze had ook rollen in meerdere films en televisieseries.

Sinds 1979 is ze samen met Walter Moeremans ouder van een dochter, Sarah Moeremans. Sinds 1982 heeft ze een relatie met Vic De Wachter. Haar gevecht tegen kanker in de jaren tachtig maakt dat ze nu nog regelmatig getuigt over haar ziekte en de Vlaamse Liga tegen Kanker steunt.

Xandee - 1 Life Eurovisie Songfestival [België, 2004]

18.12.2013

Vandaag verjaart: Xandee [Tienen, 18 december 1978], Belgische zangeres. Xandee is de artiestennaam van Sandy Boets.

Haar muzikale carrière startte in 1993. Zij haalde de halve finale van de Vlaamse versie van de Soundmixshow. In 1995 zong ze samen met Sergio in de groep Touch of Joy. Jaren later begonnen beiden hun solocarrière uit te bouwen. Xandee werd bij het grote publiek uiteindelijk vooral bekend toen zij voor België uitkwam op het Eurovisiesongfestival 2004, met het lied 1 life. Ze eindigde met 7 punten op een 22ste plaats. Daarna bracht zij nog Ay que calor en The power of music als singles uit. De singles bereikten de Ultratop 50. Tijdens de zomer van 2006 probeerde de hoogzwangere Xandee de top 50 te bestormen met de single Conga, maar dit werd evenmin een groot succes, al haalde ze er in 2007 wel heel onverwacht de laagste regionen van de hitparade mee in Nederland.

In 2011 startte Boets onder meer samen met Jurgen Dejaegher [ex-deelnemer van X-Factor] de coverband Xansation.

TC Matic - Oh La La La c'est magnifique [1981]

17.12.2013

T.C. Matic is een Belgische rockgroep, in 1980 voortgekomen uit het duo Tjens Couter, afgeleid van oprichters Arno Hintjens [zang] en Paul Decoutere [gitaar]. Laatstgenoemde werd kort na de oprichting vervangen door gitarist Jean-Marie Aerts, die samen met Arno Hintjens de meeste composities voor zijn rekening nam.

De initialen T.C. in de nieuwe groepsnaam verwijzen naar de samentrekking 'Tjens Couter', het tweede deel refereert aan de Servische surrealistische dichter Dušan Matić.

T.C. Matic mengde diverse stijlen: new wave, blues, funk, hardrock, avant-garde en zelfs Frans chanson. Het resultaat was zenuwachtige grotestadsrock met, ondanks de Amerikaanse invloeden, een Europees karakter. Het geluid van T.C. Matic was begin jaren tachtig uniek te noemen en had een grote invloed op muzikale tijdgenoten, met name in de Benelux.

De vier albums die de groep maakte ['T.C. Matic', 'l'Apache', 'Choco', 'Yé Yé'] kregen uitstekende kritieken.

Met 'Oh La La La!' had de groep in 1981 een Belgische hit te pakken die het zelfs vijfentwintig jaar later nog goed doet in discotheken. 'Putain Putain', afkomstig van 'Choco', groeide onder fans uit tot een soort alternatief Europees volkslied.

De groep werd echter vooral geroemd om zijn live-optredens, met de intense voordrachten van Hintjens als middelpunt. T.C. Matic trad in heel Europa op maar een echte internationale doorbraak bleef uit. In 1986 hield de groep, na een teleurstellend verlopen tournee in het voorprogramma van The Simple Minds, op te bestaan.

Arno Hintjens begon een solo-loopbaan als Arno, die wel veel buitenlandse bijval oogstte. Hij werkte nog geruime tijd samen met Jean-Marie Aerts, die vooral als producer de kost verdient [onder andere voor Jo Lemaire, The Scabs, De Kreuners, de Urban Dance Squad en Absynthe Minded], en ook met twee andere ex-T.C. Matic-leden, drummer Rudy Cloet en toetsenist Serge Feys. De Nederlandse bassist Michael Peet vervangt in 1984 Ferre Baelen.

Retro - Jo Planckaert behaalt zijn eerste profzege

16.12.2013

Vandaag verjaart: Jo Planckaert [Deinze, 16 december 1970], voormalig Belgisch wielrenner. Hij maakt deel uit van een bekende wielerfamilie. Zijn vader Willy, zijn ooms Walter en Eddy en zijn neef Francesco zijn ook allen beroepsrenner [geweest].