NIEUWS


VERNIEUWD KAASTELLOOREKE

25.09.2015

In samenwerking met Kaasmeester Michel van Tricht [Berchem/Antwerpen] hebben wij 'n nieuw TOF kaastellooreke samengesteld:

1. Poperingse Keikop
Belgische witschimmel uit gepasteuriseerde koemelk. Afkomstig van boerderij ‘T Groendal uit Rumbeke. Hoppescheuten zijn toegevoegd aan de zuivel. Behaalde brons op de world cheese awards 2013. De smaak van de kaas is zeer zacht, zodat de grassige smaak van de hoppescheuten mooi tot zijn recht komt.


2.Le Petit Diable
Le Petit Diable is een eigen creatie van onze leverancier Kaasmeester Van Tricht. Dit kaasje uit gepasteuriseerde koemelk is afkomstig uit Noord-Frankrijk. De koeien grazen vlakbij de kust en eten zo een pre salé gras wat een specifieke smaak aan de melk geeft. Tijdens de productie wordt er een sterk blond bier van hoge gisting aan de kaas toegevoegd. Nadien wordt de kaas hier meermaals mee gewassen. Het paneermeel rond de kaas zorgt ervoor dat de bieraroma’s goed aanwezig blijven.


3. Le fleurie du Bocage
Madeleine Hanssen maakt in haar boerderij schitterende Hervekazen. Ze koopt haar kwalitatieve melk uit de AOP-regio. De Herve is trouwens de enige AOP kaas in Belgie sinds 1986. De Herve heeft een zeer scherpe geur waar sommigen van schrikken maar de smaak is mooi vol en elegant. Er zijn 2 verschillende soorten verkrijgbaar: de doux en de pikante versie. Ze worden allebei op dezelfde manier gemaakt, het verschil zit hem in de affinage. De korst van de kaas wordt met pekel gewassen, bij de pikante versie gebeurt dit meer en rijpt hij langer dan bij de “zachte” versie. De kaas mag enkel in de streek rond Luik geproduceerd worden. Vele kleine kaasmakerijen werden opgekocht door de coöperatieven die gepasteuriseerde melk gebruiken. Le vieux moulin is de enige hervekaas waarbij rauwe koe melk wordt gebruikt.

Dit witschimmelkaasje is de laatste creatie van kaasmakerij Le Vieux Moulin die bekend is van haar rauwmelkse Herve Kazen. het wordt gemaakt uit rauwe koemelk afkomstig van het plateau van herve, ge herkent dan ook duidelijk de smaak de hervekaas.


4. Old Groendal
De kaas is afkomstig van kaasboerderij ’t Groendal in Rumbeke (ZIE KAAS I). De gepasteuriseerde melk van eigen koeienstal wordt allemaal ter plekke verwerkt. De kaas is 18 maanden gerijpt en heeft een zeer mooie rijpingskristal. Het opvallende van deze kaas is dat hij nog een mooie smeuïgheid heeft desondanks zijn 18 maanden rijping. Smaak is zeer complex met carameltoetsen.


V. Grevenbroecker (Trappist Achelse Kluis Hamont-Achel)
Zachte en romige blauwschimmelkaas met een unieke blauwgeaderde “marmer” structuur. Deze kaas wordt niet doorprikt maar dankt zijn blauwe adering aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel. Deze artisanale hoevekaas wordt geproduceerd op basis van verse rauwe melk. De rijping duurt minimum 10 weken.
De smaak wordt intenser al naargelang de rijping en mits een goede bewaring.


VANAF DEZE ZATERDAG: ONZE VERNIEUWDE BIERKAART VAN 261

22.09.2015

Vanaf deze zaterdag presenteren wij onze vernieuwde bierkaart mè de 261 meest merkwaardige bieren van België. Naast een groot gamma aan bekende bierkes ook 'n zeer uitgebreide selectie van wellicht iets minder bekende brouwerijen maar door de kenners & liefhebbers zeer begeerde TOFFE exemplaren uit 't Belgisch bierlandschap. Naast de 3 Trappisten van West-Vleteren nu ook 't volledige gamma van o.m. Cantillon [Brussel], 3 Fonteinen [Beersel], De La Senne [Brussel], Hanssens [Dworp], Struise Brouwers [Oost-Vleteren] & De Plukker [Poperinge].


TOUR VAN SLOUN

21.08.2015

Ter aanvulling van onze Cuvée d'Albert 1.4 completeren we de TOUR VAN SLOUN nu mè 10 nieuwe fruitjenevers:
VLIERBES tant Mia, VANILLE tant Tinny, KARAMEL-BABELUTTEN tant Malia, GRIOTTEN tant Klaar, HONING tant Ciska, ZWARTE BES t. Mariet, ZWARTE PRUIMEN tante Jessy (hoewel de tante zelf minder was/is, is deze ongefilterde Jenever wel heel plezant - 't is dat de namen van de tantes op waren), CITROEN tant Nes, Elixer tante Iny & (ambtenaren-) KOFFIE-STOUTBIER Nonk Thieu..

Sinds vandaag hebben wij tevens ons kaartje aangevuld mè 20 nieuwe Belgisch-Limburgse elixers & natuurjenevers van Distilleerderij Leukenheide (Hechtel-Eksel): o.a. ‘langlevenelixer’, 'elixer Spikelspade', ‘vuurwater’, ‘gletsjerijs’, rozenbottel, sleedoorn-pruimen, gagel, denappel, dennenknopje, heidebitter, Zweedse kruiden, pruimen & witloof waardoor ons gamma nu uit totaal 120 Jenevers bestaat..


10 geboden van de Gentse feesten

15.07.2015

Het 11de gebod luidt als volgt: nie neute, nie pleuje ! ‪


Fritjes sur place

05.06.2015

Friterie Renée.be: 'frites belges et croquettes à emporter', vanaf nu ook 'sur place' op ons terras..


ONDERSTROOM

26.04.2015

Toneelmakers maken TV

Samen met TV Maastricht, maakt de Toneelacademie Maastricht televisie onder de titel "Onderstroom". 1e Jaars studenten van de Toneelacademie zetten hun creativiteit in, zowel voor als achter de camera. Zij maken TV, poëtisch, humoristisch en altijd actueel, met en voor de bevolking van Maastricht.


Nieuw pinke: Manneken Pils

11.03.2015

Manneken Pils heeft een schitterend goudkleurige body, een stevige schuimkraag en een subtiele neus van mout en bloesems. De directe aanzet wordt gevolgd door een complexe en soepele smaak omdat tijdens het brouwen maïs werd gebruikt. De eerder bittere smaak houdt ook tijdens de afdronk aan, waardoor dit bier een uitstekende dorstlesser is. Met Manneken Pils bewijst Brouwerij Lefebvre [Quenast, Waals-Brabant] dat het zijn vakmanschap zonder nutteloze franjes en poespas kan aanwenden en dat een goed bier eigenlijk geen reclame nodig heeft.


MAASTRICHT AAN TAFEL - winter 2015

25.01.2015

MAASTRICHT AAN TAFEL (voor 't goede doel)..
25 januari t/m 8 februari 2015 - 3-gangenmenuuke aan € 25,25


Witloof steunt en neemt wederom [voor de 12de keer] deel aan dit TOFFE initiatief.

Ongeveer 25 Maastrichtse restaurants bundelen hun krachten in het teken van de Maastrichtse Gastronomie en koken voor 't goede doel. Het Maastricht aan Tafel-menu aan € 25,25 bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht en verschilt per restaurant.

Vijfentwintig eurocentjes per persoon worden gedoneerd aan het goede doel "Stichting Stille Armen Maastricht", welke sinds 1932 o.a. stille armen in de regio Maastricht fijne kerstdagen wilt bezorgen door ondersteuning in materiële zin in de vorm van bijvoorbeeld een kerstpakket.

Vijfentwintig eurocentjes lijkt misschien weinig, maar 'small change, big difference' en bewustwording bij de consument zijn én blijven het motto van Maastricht aan Tafel. Aan het eind van elk jaar hoopt de organisatie hiermee een mooie bijdrage van ongeveer € 2.000,- aan de stichting te kunnen leveren.

Witloof serveert elken' dag 'n nieuw, ander en dus vers keuzemenuuke.
Saluukes & zeer graag tot een dezer.

http://www.vvvmaastricht.nl/maastricht-aan-tafel.html